Elastische Veters

In 1 dag van je hielspoor af

in 1 dag van je hielspoor af

Heb je last van een vervelende pijn onder je hiel, die erger wordt als je loopt of staat? Dan heb je misschien wel hielspoor, een veelvoorkomende aandoening die je dagelijkse activiteiten kan belemmeren. Gelukkig zijn er meerdere manieren hoe je deze vervelende kwaal kan tegengaan en in 1 dag je hielspoor kan tegengaan. Een van deze manieren is het gebruiken van elastische veters voor je schoenen. Zo wordt de voet goed ondersteund en gedempt. De uitleg vind je later in deze blog. Daarnaast leggen we in dit artikel uit wat hielspoor is, hoe het ontstaat, en hoe je op korte termijn verlichting kunt vinden van je voetklachten!

Belangrijkste punten uit deze blog

1.

Hielspoor is een pijnlijke aandoening die wordt veroorzaakt door een ontsteking of verkalking van de peesplaat onder de hiel.
2. Hielspoor kan ontstaan door overbelasting, verkeerd schoeisel, overgewicht, of een verkeerde voetstand, en kan leiden tot chronische klachten en complicaties als het niet wordt behandeld.
3. Hielspoor kan worden voorkomen en behandeld door comfortabele schoenen te dragen, lang staan of rennen te vermijden, oefeningen te doen, en de voet te rusten.
4. Elastische veters zijn een eenvoudige en effectieve oplossing voor hielspoor, omdat ze de druk op de hiel verminderen, de voet goed ondersteunen en dempen, en het makkelijk maken om de schoenen aan en uit te doen.
5. Naast elastische veters zijn er nog enkele andere suggesties om in 1 dag van je Hielspoor af te komen.

Wat is hielspoor en hoe ontstaat het?

Hielspoor is een aandoening waarbij er een ontsteking of verkalking optreedt van de peesplaat onder de hiel. De peesplaat is een dikke band van bindweefsel die de hiel met de tenen verbindt en die zorgt voor de ondersteuning en demping van de voet. Als deze peesplaat te veel wordt belast of beschadigd raakt, kan er een irritatie of een kalkafzetting ontstaan op het punt waar de peesplaat aan het hielbeen vastzit. Dit noemen we hielspoor.

Wat is Hielspoor

Foto 1: Wat is Hielspoor

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van hielspoor, zoals :

 1. Overbelasting van de voet door lang staan, lopen, rennen, of springen op harde ondergronden.
 2. Verkeerd schoeisel dat te nauw, te breed, te plat, of te hoog is, waardoor de voet niet goed wordt ondersteund of gedempt.
 3. Overgewicht dat extra druk uitoefent op de voet en de peesplaat.
 4. Een verkeerde voetstand of afwikkeling, zoals platvoeten, holvoeten, of een naar binnen of buiten gekantelde voet.
 5. Leeftijd, omdat de peesplaat naarmate we ouder worden minder flexibel en elastisch wordt.
 6. Andere aandoeningen die invloed hebben op de voet, zoals reuma, artrose, diabetes, of jicht.

Wat zijn de symptomen en gevolgen van hielspoor?

Het belangrijkste symptoom van hielspoor is pijn onder de hiel. Deze pijn kan variëren van mild tot hevig, afhankelijk van de ernst van de ontsteking of verkalking. De pijn is meestal het ergst in de ochtend bij het opstaan, of na een periode van rust. De pijn kan ook toenemen na een lange wandeling of een intensieve sportactiviteit.

Naast pijn kan hielspoor ook andere klachten veroorzaken, zoals :

 • Stijfheid of zwelling van de hiel of de voetboog.
 • Moeite met lopen, staan, of buigen van de voet.
 • Verminderde mobiliteit en flexibiliteit van de voet.
 • Verminderde kwaliteit van leven door beperkingen in de dagelijkse activiteiten.

Als hielspoor niet wordt behandeld, kan het leiden tot chronische klachten en complicaties, zoals :

 • Een verergering van de ontsteking of verkalking van de peesplaat.
 • Een scheur of ruptuur van de peesplaat, die een operatie kan vereisen.
 • Een verandering in de voetstand of het looppatroon, die andere gewrichten of spieren kan belasten of beschadigen.
 • Een verhoogd risico op andere voetproblemen, zoals eelt, likdoorns, blaren, of ingegroeide teennagels.
Scheurtjes hiel Hielspoor

Foto 2: Scheurtjes hiel Hielspoor

Hoe kun je hielspoor voorkomen en behandelen op de korte termijn?

Hielspoor is een vervelende aandoening, maar gelukkig kun je er zelf veel aan doen om het te voorkomen en te behandelen. 

Behandelen Hielspoor

Foto 3: Behandelen Hielspoor

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om van je hielspoor af te komen of om het te verminderen:

 • Probeer elastische veters in plaats van normale veters. Ze zorgen voor een stevige, comfortabele, en strakke pasvorm van de schoenen, waardoor de voet goed wordt ondersteund en gedempt. Hier later meer over.
 • Draag comfortabele schoenen die goed passen, voldoende demping bieden, en de voetboog ondersteunen. Vermijd schoenen die te nauw, te breed, te plat, of te hoog zijn, of die versleten zijn.
 • Vermijd lang staan, lopen, rennen, of springen op harde ondergronden. Wissel je activiteiten af met rustmomenten en kies voor zachte ondergronden zoals gras of zand.
 • Doe regelmatig oefeningen om de peesplaat en de kuitspieren te rekken en te versterken. Je kunt bijvoorbeeld je voet over een tennisbal of een flesje water rollen, je tenen naar je toe trekken, of je hakken optillen en laten zakken.
 • Rust je voet voldoende uit en leg hem af en toe omhoog. Je kunt ook een ijskompres of een koud washandje op je hiel leggen om de zwelling en de pijn te verminderen.
 • Raadpleeg een podotherapeut, fysiotherapeut, of orthopeed als de klachten aanhouden of verergeren. Zij kunnen je advies geven over de juiste behandeling voor jouw situatie.

Wat zijn de voordelen van elastische veters voor hielspoor?

We noemden het net al even, maar een andere manier om op korte termijn de pijn om hielspoor te verlichten is door elastische veters te gebruiken. Elastische veters zijn veters die je niet hoeft te strikken, maar die je met een eenvoudig systeem kunt vastzetten of losmaken. Ze zijn ideaal voor mensen die geen tijd of zin hebben om hun schoenen te knopen, of die moeite hebben met het strikken van veters.

Normale veters strikken

Foto 3: Normale veters strikken

Elastische veters hebben veel voordelen voor hielspoor, zoals :

 • Ze zorgen voor een stevige, comfortabele, en strakke pasvorm van de schoenen, waardoor de voet goed wordt ondersteund en gedempt.
 • Ze verminderen de druk op de hiel, omdat ze zich aanpassen aan de vorm en de beweging van de voet.
 • Ze maken het makkelijker om de schoenen aan en uit te doen, omdat je ze niet hoeft te knopen of los te maken.
 • Ze besparen tijd en moeite, omdat je ze maar één keer hoeft te knopen en daarna kun je ze naar wens aanpassen.

Elastische veters zijn dus een slimme keuze voor mensen met hielspoor, omdat ze de klachten kunnen verminderen of voorkomen. Bovendien zijn ze ook ontzettend handig omdat je nooit meer je veters hoeft te strikken.

Elastische veters tegen hielspoor

Foto 4: Elastische veters tegen hielspoor

Hoe werken elastische veters en hoe kun je ze gebruiken?

Elastische veters werken met een simpel systeem van een schuifje of een slotje, waarmee je de veters kunt vastzetten of losmaken. Je hoeft ze maar één keer te knopen en daarna kun je ze naar wens aanpassen. Het gebruik van elastische veters is heel eenvoudig:

 • Kies de juiste maat van de elastische veters voor jouw schoenen. Je kunt dit doen door de lengte van je oude veters te meten of door de maattabel op [de website] te raadplegen.
 • Rijg de elastische veters door de gaatjes van je schoenen, net zoals je normale veters zou doen. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig verdeeld zijn over beide schoenen.
 • Knoop de uiteinden van de elastische veters aan elkaar vast met een dubbele knoop. Knip het overtollige stuk af met een schaar en verberg de knoop onder de tong van de schoen.
 • Schuif het schuifje of het slotje over de elastische veters heen, tot aan de bovenste gaatjes van de schoen. Trek de veters aan tot ze strak genoeg zitten, maar niet te strak dat ze knellen.
 • Schuif het schuifje of het slotje naar beneden om de veters te vergrendelen. Schuif het weer naar boven om de veters te ontgrendelen. Je kunt nu je schoenen aan en uit doen zonder ze te strikken of los te maken.

Zo simpel is het om elastische veters te gebruiken. Je zult merken dat je schoenen veel comfortabeler zitten en dat je voeten minder pijn doen.

Waar kun je elastische veters kopen en hoeveel kosten ze?

Als je overtuigd bent van de voordelen van elastische veters voor hielspoor, dan wil je natuurlijk weten waar je ze kunt kopen en hoeveel ze kosten. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken, want je kunt ze gewoon online bestellen bij elastische-veters.nl, de webshop die gespecialiseerd is in hoogwaardige elastische veters.

Veelgestelde vragen over Hielspoor

Hieronder vind je antwoorden van de meest gestelde vragen in Nederland over Hielspoor. 

Veelgestelde vragen banner Hielspoor

1. Wat zijn de symptomen van een hielspoor?

Het belangrijkste symptoom van een hielspoor is pijn onder de hiel, die erger wordt als je loopt of staat. De pijn is meestal het ergst in de ochtend bij het opstaan, of na een periode van rust. De pijn kan ook toenemen na een lange wandeling of een intensieve sportactiviteit. Naast pijn kan een hielspoor ook andere klachten veroorzaken, zoals stijfheid, zwelling, moeite met lopen, verminderde mobiliteit, of verminderde kwaliteit van leven.

2. Hoe kom je van een hielspoor af?

Een van de beste manieren om van een hielspoor af te komen is door elastische veters te gebruiken. Elastische veters zijn veters die je niet hoeft te strikken, maar die je met een eenvoudig systeem kunt vastzetten of losmaken. Ze zorgen voor een stevige, comfortabele, en strakke pasvorm van de schoenen, waardoor de voet goed wordt ondersteund en gedempt. Ze verminderen ook de druk op de hiel, omdat ze zich aanpassen aan de vorm en de beweging van de voet. Ze maken het bovendien makkelijker om de schoenen aan en uit te doen, omdat je ze niet hoeft te knopen of los te maken.

3. Wat verlicht hielspoor?

Naast elastische veters, zijn er ook andere manieren om hielspoor te verlichten, zoals : – Het dragen van comfortabele schoenen die goed passen, voldoende demping bieden, en de voetboog ondersteunen. – Het vermijden van lang staan, lopen, rennen, of springen op harde ondergronden. – Het doen van regelmatige oefeningen om de peesplaat en de kuitspieren te rekken en te versterken. – Het rusten van de voet en het leggen van een ijskompres of een koud washandje op de hiel. – Het gebruiken van pijnstillers of ontstekingsremmers, in overleg met de huisarts. – Het raadplegen van een podotherapeut, fysiotherapeut, of orthopeed, als de klachten aanhouden of verergeren.

4. Is hielpijn altijd hielspoor?

Nee, hielpijn is niet altijd hielspoor. Er zijn ook andere aandoeningen die hielpijn kunnen veroorzaken, zoals : – Een peesontsteking of een peesscheur van de achillespees, die de hiel met de kuit verbindt. – Een slijmbeursontsteking of een bursitis van de hiel, die een zwelling en een roodheid van de huid veroorzaakt. – Een hielkloof of een fissuur van de hiel, die een scheur of een kloof in de huid veroorzaakt. – Een hielfractuur of een breuk van het hielbeen, die een ernstige pijn en een zwelling veroorzaakt. – Een hielcyste of een ganglion van de hiel, die een bult of een knobbel onder de huid veroorzaakt.

5. Kan hielspoor vanzelf genezen?

Ja, hielspoor kan vanzelf genezen, mits je de juiste maatregelen neemt om de peesplaat te ontlasten en te herstellen. Dit kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de ontsteking of de verkalking. Het is belangrijk om de klachten serieus te nemen en niet te lang door te lopen met hielspoor, omdat dit de situatie kan verergeren of compliceren.

6. Kun je hielspoor weg masseren?

Ja, je kunt hielspoor weg masseren, maar alleen als je dit op de juiste manier doet. Een massage kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ontspannen, en de peesplaat te rekken. Je kunt zelf je voet masseren, of een professionele masseur of fysiotherapeut inschakelen. Het is belangrijk om de massage voorzichtig en rustig uit te voeren, en niet te hard of te lang te drukken op de hiel. Je kunt ook gebruik maken van een massageapparaat of een massagebal om je voet te masseren.

7. Is hielspoor gevaarlijk?

Nee, hielspoor is niet gevaarlijk, maar wel vervelend en pijnlijk. Hielspoor kan je dagelijkse activiteiten belemmeren en je kwaliteit van leven verminderen. Als je hielspoor niet behandelt, kan het leiden tot chronische klachten en complicaties, zoals een scheur of een ruptuur van de peesplaat, een verandering in de voetstand of het looppatroon, of een verhoogd risico op andere voetproblemen. Het is daarom verstandig om hielspoor zo snel mogelijk aan te pakken en te voorkomen.

8. Wat zijn de beste schoenen voor hielspoor?

De beste schoenen voor hielspoor zijn schoenen die goed passen, voldoende demping bieden, en de voetboog ondersteunen. Je kunt het beste kiezen voor schoenen die een brede en stevige hiel hebben, een zachte en flexibele zool hebben, en een goede sluiting hebben. Je kunt ook gebruik maken van inlegzolen of hielkussens om de schoenen nog comfortabeler te maken. Je kunt het beste schoenen vermijden die te nauw, te breed, te plat, of te hoog zijn, of die versleten zijn.

9. Kun je met hielspoor veel wandelen?

Ja, je kunt met hielspoor veel wandelen, mits je dit op de juiste manier doet. Wandelen kan helpen om de peesplaat en de kuitspieren te versterken, de bloedcirculatie te verbeteren, en de stofwisseling te stimuleren. Je kunt het beste kiezen voor een rustig tempo, een zachte ondergrond, en een korte afstand. Je kunt ook gebruik maken van wandelstokken of een brace om de voet te ontlasten. Je moet wandelen vermijden als je veel pijn hebt, als je een ontsteking hebt, of als je een scheur of een ruptuur hebt.

10. Is warmte goed voor hielspoor?

Nee, warmte is niet goed voor hielspoor, omdat dit de ontsteking kan verergeren of verlengen. Warmte kan wel helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verzachten, maar alleen als je dit na een koude behandeling doet. Je kunt het beste eerst een ijskompres of een koud washandje op je hiel leggen, en daarna een warme kruik of een warm bad nemen. Je moet warmte vermijden als je een acute ontsteking hebt, als je koorts hebt, of als je een infectie hebt.

11. Kan hielspoor spontaan ontstaan?

Nee, hielspoor kan niet spontaan ontstaan, maar wel plotseling. Hielspoor is het gevolg van een langdurige of herhaalde belasting of beschadiging van de peesplaat. Dit kan zich opbouwen over een periode van weken, maanden, of jaren, zonder dat je er iets van merkt. Pas als de peesplaat ontstoken of verkalkt raakt, kun je pijn gaan voelen. Dit kan gebeuren na een intensieve of ongewone activiteit, zoals een lange wandeling, een harde sprong, of een verkeerde beweging.

12. Wat mag je niet eten bij hielspoor?

Er is geen specifiek dieet voor hielspoor, maar er zijn wel enkele voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden of beperken, omdat ze de ontsteking kunnen verergeren of vertragen. Dit zijn vooral voedingsmiddelen die veel suiker, zout, vet, of zuur bevatten, zoals : – Snoep, koek, gebak, frisdrank, of alcohol. – Chips, zoutjes, kaas of worst/

Conclusie

In dit artikel hebben we je uitgelegd wat hielspoor is, hoe het ontstaat, en hoe je er in 1 dag van af kunt komen met elastische veters. We hebben je ook de voordelen van elastische veters voor hielspoor laten zien, en hoe je ze kunt gebruiken en kopen. We hopen dat je dit artikel nuttig en interessant hebt gevonden, en dat je elastische veters wilt proberen voor je hielspoor. Als je meer wilt weten over elastische veters of als je ze wilt bestellen, dan kun je kijken op de collectiepagina elastische veters, de webshop die gespecialiseerd is in hoogwaardige elastische veters. Bedankt voor het lezen en heel snel herstel toegewenst met jouw Hielspoor!